Det er i forlængelse af medarbejdertilfredshedsundersøgelser vigtigt, at der bliver fulgt op fra ledelsens side – ikke mindst i samarbejde med medarbejderne.
Det er i den forbindelse afgørende for både processen og mulighederne for forbedring af medarbejdertilfredsheden, at du som leder er velforberedt til opfølgningsmødet og den efterfølgende proces.
Derfor får du her en guide med 10 punkter, som du bør tænke ind i forberedelsen af opfølgningsmødet og opfølgningsprocessen.
1. Forstå resultaterne
- Gennemgå resultaterne af medarbejdertilfredshedsmålingen grundigt - alene eller sammen med en kollega fra ledelsen. Forstå såvel de positive udviklinger som de områder, der kræver forbedring.
- Identificer de vigtigste tendenser og mønstre i resultaterne.
2. Forstå og forbered konteksten
- Forstå konteksten for de enkelte afdelinger eller teams, der er involveret. Er der særlige udfordringer eller succeser, der kan påvirke resultaterne?
- Sammenlign resultaterne med tidligere målinger for at se, om der er sket forbedringer eller tilbageskridt.
- Forbered dig på at tegne billedet af konteksten for medarbejderne.
3. Vær åben og inkluderende
- Gå ind i mødet med en åben og inkluderende holdning. Vær klar til at lytte til medarbejdernes perspektiver og erfaringer.
- Undgå at dømme eller skyde skylden i retning af nogen. Fokuser i stedet på at finde løsninger sammen.
4. Identificer prioriterede områder
- Vælg de mest relevante områder, der kræver opmærksomhed og forbedring. Disse områder skal være baseret på data og feedback fra medarbejderne.
- Vurdér, hvilke forbedringer der kan have den største indvirkning på tilfredshed og produktivitet.
5. Formuler formål og mål
- Definér formål og klare mål for hvert prioriteret forbedringsområde. Hvad ønsker du at opnå ved at arbejde på disse områder?
- Vær realistisk i forhold til de tidsrammer og ressourcer, der er tilgængelige for at implementere tiltag.
6. Forbered mulige tiltag
- Tænk på konkrete tiltag, der kan forbedre tilfredsheden på de prioriterede områder. Overvej, hvordan disse tiltag kan integreres i dagligdagen og understøtte kerneopgaven.
- Husk at inkludere medarbejderne i beslutningsprocessen for at sikre deres engagement og input.
7. Skab dialog og engagér medarbejderne
- Opfordr til dialog under opfølgningsmødet. Giv medarbejderne mulighed for at dele deres tanker, bekymringer og idéer.
- Vis interesse for deres perspektiver og vær åben for at justere planerne baseret på deres feedback.
8. Fremhæv succeshistorier
- Del eventuelle tidligere succeser eller forbedringer, der er opnået som resultat af tidligere initiativer. Dette kan skabe optimisme og motivation.
9. Skab en følelse af sammenhæng
- Forbind resultaterne af medarbejdertilfredshedsundersøgelsen til organisationens overordnede værdier, mål og kerneopgaven. Vis, hvordan trivsel er vigtig for at opnå succes, og at du som leder er bevidst herom.
10. Forbered næste skridt
- Tænk på, hvordan du vil følge op på mødet. Hvordan vil du implementere de planlagte tiltag? Hvornår vil du evaluere effekten?
- Aftal tidspunkter for opfølgningsmøder og mellemliggende check-ins.
Ved at følge disse trin og være godt forberedt kan du som leder skabe en meningsfuld og produktiv opfølgningsproces baseret på medarbejdertilfredshedsundersøgelser.
Det er vigtigt at involvere medarbejderne, skabe et trygt rum for dialog og arbejde sammen mod en mere trivselsfremmende arbejdsplads. Ved at skabe et fælles ejerskab for processen øges sandsynligheden for at nå i mål med forbedringspotentialer. Faktisk kan den gode proces i sig selv øge medarbejdertilfredsheden og trivslen på arbejdspladsen.
Husk at følge op på medarbejdertilfredshed og måling flere gange over tid. Det er ikke gjort med kun ét møde, da det højst sandsynligt vil blive betragtet som useriøst fra medarbejdernes side.
Læs i øvrigt E-BRO's artikel om hvornår og hvordan medarbejdertilfredshedsundersøgelser kan benyttes her